Restauratie De Passage in Den Haag

Passage-den-haag

De Passage in Den Haag is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. De gehele kapconstructie is opnieuw afgewerkt, hiervoor is Renoseal elastische stoppasta van Bloem Sealants gebruikt.

Historie

De Pasage werd in 1885 in gebruik genomen door de N.V. ‘s-Gravenhaagsche Passage Maatschappij, die mede werd gesticht door de bekende Hagenaar Petrus Josephus de Sonnaville (1830-1925), tevens één van de oprichters van het Kurhaus in Scheveningen. De oorspronkelijke passage uit 1885 loopt van de Spuistraat naar het Buitenhof.

Het oudste gedeelte (de Spuistraat- en Buitenhof-arm) is gebouwd naar een ontwerp van de architecten Herman Wesstra jr. en J.C. van Wijk, dat door de Belgische architect Henri Rieck sterk vereenvoudigd werd. Het is gebouwd volgens een internationale georiënteerde neorenaissancestijl. In 1929 is de derde arm naar de Hofweg toegevoegd aan het wandelgebied. Het ontwerp in expressionistische stijl was van Jos. Duijnstee.

In 2007 kwam er een einde aan een grondige restauratie van de Passage, uitgevoerd naar ontwerp en onder begeleiding van Kentie & Partners Architekten. Gevels werden weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht, de marmeren vloer werd door Italiaanse vaklui hersteld. Sommige oude winkels zijn gebleven, zoals de postzegelhandelaar en Akkerman, de vulpenspeciaalzaak.

Nieuwe winkels werden aangetrokken, zoals Verwijs (later Selexyz Verwijs), die op de rotonde een boekhandel op drie verdiepingen had, totaal 1750m². In 2014 heeft Apple hier zijn derde Apple Store in Nederland geopend, dit werd mogelijk gemaakt door de overname van Selexyz door De Slegte. De hieruit voortgekomen winkel verhuisde uit de Passage naar het pand van De Slegte in de Spuistraat. Sinds 10 mei 2007 is DOK Cookware ook in de Passage. De winkel kreeg achterin een stuk erbij tot aan de Kettingstraat en heeft nu 800m². Hun achteretalage ligt gedeeltelijk achter de Baljurk.

Restauratie

Voor de restauratie waren de woningen boven de winkels veelal leeg, daarom is besloten de eerste verdieping bij de Passage te betrekken. Enkele nieuwe bruggen maken het mogelijk op die hoogte van de ene kant naar de andere kant over te steken. In 2008 won de Passage de jaarprijs van de Nederlandse Raad van Winkelcentra. De prijs werd voor de 13de keer uitgereikt. De jury benadrukte ook de goede samenwerking tussen de winkeliers, eigenaar Provastgoed Nederland en Monumentenzorg. Andere genomineerde centra waren o.a. ‘Entre Deux’ in Maastricht en ‘Polderplein’ in Hoofddorp.

Eind 2016 tot halverwege 2017 is de gehele kapconstructie opnieuw afgewerkt, hiervoor is Renoseal van Bloem Sealants gebruikt. De Renoseal is vervolgens aangebracht door de firma A&A Glashandel BV te Lijnden. Lees hier meer informatie over Renoseal elastische stoppasta.