65 Jaar Bloem Sealants bv

Bloem Sealants bestaat 65 jaar, maar daar is heel veel aan vooraf gegaan.

In beweging van 1954 tot 2017

Begin 50er jaren importeerde Dirk Bloem kitten van het Duitse merk Perennator. Voornamelijk voor de Nederlandse glastuinbouw. Hij kreeg het alleenverkooprecht en richtte in 1954 Technische Handelsonderneming Bloem & Co op. De eenmanszaak had een bescheiden kantoor met een magazijn achter het Centraal Station in Den Haag. In de beginjaren reisde Bloem met een VW-kever door het land om de kitproducten van Perennator te promoten. Dat waren met name stopverven en butyleenkit kitten op basis van krijt en lijnolie. Na de introductie van Thermopane isolatieglas bleken de beglazingskitten goed te voldoen en werd de verkoop een succes. Bloem & Co breidde uit met elastische voegkitten, spuitapparatuur en polyurethaan kitten van MAMECO (RPM/Ohio/VS).

1960: Nieuwe kitten voor woningen, kantoren, bruggen en viaducten werden door TNO akkoord bevonden en destijds zelfs door hen geadviseerd. Op basis van die innovaties werden talloze bouwprojecten uitgevoerd. In 1961 introduceerde Bloem tijdens de Bouwbeurs als eerste in

Nederland siliconenkit vanuit de VS. Tot dan een vreemd product waar niemand eerder van had gehoord of gezien. De onderneming nam vertegenwoordigers in dienst en een administratieve staf waarna het bedrijf in 1973 vanuit het stadscentrum naar de rand van Den Haag verhuisde. In 1979 kwam zoon Rob Bloem, na een opleiding bij Perennator in Duitsland de firma Bloem & Co versterken. Hij kon zijn ervaringen en chemische kennis, veelal op basis van Bayer-recepturen in Nederland in praktijk brengen.

1980: Tijdens de hausse van het na-isoleren met dubbelglas, werden nieuwe technieken en kitsoorten geïntroduceerd. Het assortiment werd uitgebreid met siliconen rubberprofielen en brandwerende afdichtingsproducten. In 1982 werd ingezet op een bedrijfsoverdracht waarvoor Bloem Sealants BV werd opgericht. In 1986 was de aandelenoverdracht een feit en Rob Bloem werd directeur-eigenaar. In datzelfde jaar werd door Bloem Sealants elastische hybridekit en -lijm op basis van MS-polymeer op de markt gebracht. Een breed pakket elastische afdichtingskitten en beglazingskitten werd voorzien van KOMO-keur. Klanten konden daardoor rekenen op een vaste kwaliteit door externe controle op het productieproces. Bloem Sealants was daarmee voorloper van een onafhankelijke kwaliteitskeuring, die anno 2017 nog steeds meerwaarde biedt. Ondanks de ingevoerde CE-markering voor elastische kitten houdt Bloem Sealants aan KOMO vast.

2009: Er werd een nieuw efficiënt hoofdkantoor met centraal magazijn op bedrijvenpark Westvlietweg aan de rand van Den Haag gebouwd. Opnieuw een grote verbetering, vooral vanwege de ruime opzet en bereikbaarheid. Ondanks de bouwcrisis die onverwacht volgde, bleef het Bloem Sealants voor de wind gaan. Met name door vast te houden aan de kernwaarden kwaliteit, service en advies,. Sommige klanten hielden gedwongen op te bestaan. Maa r de meesten bleven Bloem Sealants trouw. Vrijwel zeker door de in vele jaren opgebouwde relaties. Tegen de stroom in werd geïnvesteerd in nieuwe medewerkers en de ontwikkeling van nog meer kwaliteitsproducten. Vooral daardoor staat het familiebedrijf er bij de huidige economische opleving stevig voor.

2017: Bloem Sealants blijft in beweging en speelt in op de behoeften van de markt. Duurzaam bouwen is daar een van. Diverse producten zijn geïntroduceerd om luchtverlies in gebouwen te beperken. Producten zijn getest en gecertificeerd (door IFT Rosenheim) op basis van geluidsisolatie, luchtdichtheid, warmteweerstand en warmte resistentie. Een en ander volgens de eisen van de Passiefhuis Standaard. Toepassing van de producten kan leiden tot zelfs 90% besparing op energiekosten voor verwarming en koeling van gebouwen. Ze zijn bedoeld om bij te dragen aan duurzaam bouwen, het besparen van energie en geld en vooral ter bescherming van ons milieu.