FAQ

Klik op de onderstaande vragen voor het antwoord:

Algemeen

Op de website krijg je via Producten te zien wat de eigenschappen van dat bepaalde product zijn. Meestal is er een opgave van meerdere toepassingen voor één product. Het is handig een product te kiezen dat voor meerdere toepassingen geschikt is. Quadroseal is bijvoorbeeld een neutrale siliconen die geschikt is voor meerdere toepassingen tegelijk (afdichting sanitair, gevels, natuursteen) en ook MSP-Allround is bijvoorbeeld een MS-polymeer die als algemene voeg- en lijmkit te gebruiken is. Een groot gedeelte van ons standaard leveringsprogramma is ontwikkeld voor echt specifieke toepassingen.

Op de website kan je ons via Contact een specifieke vraag stellen. Wij nemen je vraag dan zo spoedig mogelijk in behandeling en komen hier telefonisch of via email op terug.

In de nieuwe Europese Bouwverordening, de Construction Products Regulation (CPR) worden eisen gesteld aan bouwproducten. Daarbij moet je denken aan eisen t.a.v. mechanische sterkte, brandveiligheid, hygiëne, gezondheid, milieu, gebruiksveiligheid en duurzaamheid. Deze eisen kunnen verwerkt zijn in zgn. geharmoniseerde Europese Normen (EN) die in alle landen van de EU geldig zijn. Alle bouwproducten die moeten voldoen aan de geharmoniseerde EN-norm zijn verplicht tot een CE-markering van het product. Het kan echter ook zijn dat er voor een bouwproduct geen Europese Norm bestaat. Het is dan mogelijk dat er een technische richtlijn wordt opgesteld in de vorm van een ETAG (European Technical Assessment Guideline) die de basis vormt van de CE-markering.

Voor CE-gemarkeerde bouwproducten zoals voor kitten moet een Prestatieverklaring (Declaration of Performance, afgekort DoP) opgesteld zijn. De CE-markering dient op de verpakking vermeld te worden en de bijbehorende prestatieverklaring dient dan beschikbaar te zijn.

Op de website www.bloemsealants.com staan bij de technische informatiebladen van alle producten de gegevens over toepassingen, product kenmerken, gebruik, onderbouwingen, enz. Klik op Toepassingen waarbij de te gebruiken producten genoemd worden. Je kunt ook direct naar de Producten gaan voor de betreffende informatie. Alle productbladen en informatie zijn te downloaden.

Alle Prestatieverklaringen, de zogenaamde DoP’s, staan op onze website. De link DoP’s  is te vinden op onze homepage.

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) is een document met een voorgeschreven structuur waarin informatie staat over de risico’s van een gevaarlijke stof of mengsel. In het VIB staan ook aanbevelingen voor het veilige gebruik van een stof.  De link Veiligheidsbladen is te vinden onder ‘downloads’ bij onze producten.

Producten

Bloem sealants heeft een serie kitten ontwikkeld die universeel overschilderbaar zijn. Dat geldt met name voor de afdichtings- en beglazingskitten Easyseal XPS, Oneseal en Renoseal die meestal zowel met watergedragen als met solventverven succesvol te overschilderen zijn.  De Bloem Hybride kitten (MSP series) zijn in het algemeen alleen met watergedragen verven te overschilderen om naderhand goed te kunnen drogen. Indien standaard hybride-kitten met een oplosmiddel houdende verf geschilderd worden bestaat de kans dat aangebrachte verf nauwelijks of zelfs niet op de kit droogt en het verfoppervlak dus heel lang plakkerig blijft. Standaard siliconenkitten zijn in het algemeen niet overschilderbaar en dienen verwijderd te worden gehouden van te schilderen omgevingen omdat anders de kans bestaat dat het verfoppervlak een zogenaamde sinaasappelhuid krijgt; de verf wijkt dan van het oppervlak. Het beste is van te voren zelf een test uit te voeren om te zien hoe de  verdraagzaamheid tussen kit en verf is. Lees daarom voor gebruik het technische informatieblad van de desbetreffende producten op de website of vraag onze TD om advies.

De houdbaarheidsdatum oftewel “Best Before” datum staat altijd op verpakkingen met KOMO-keur vermeld. Die datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit van de lijm of kit tenminste gewaarborgd is. Mocht de datum verstreken zijn, dan kan het product niet meer worden gewaarborgd maar het betekent niet dat de kit of lijm niet meer voldoet. Na het verlopen van de garantiedatum hoef je het product daarom niet meteen weg te gooien. Vaak is het nog goed te gebruiken maar dan moet je eerst een beetje kit of lijm als proef uitspuiten en wachten of het nog verubbert.  Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gekitte of gelijmde  onderdeel.

Dit is de tijd tussen het aanbrengen van het product en het moment dat de kit of lijm bewerkt moet zijn. Meestal heeft dit te maken met de velvorming van de kit of lijm, die nog niet mag hebben plaats gevonden. Het advies is een kit zo snel mogelijk af te messen/strijken en bij een lijm, zo snel mogelijk de te verlijmen delen op elkaar te drukken.  De open tijd staat vermeld op de technische  informatiebladen.

Kitten en lijmen zoals Easyseal, Cleanseal, Quadroseal, Renoseal zijn extreem UV bestendig. Ook de  Bloem hybride kitten en lijmen uit de MSP-series zijn UV en ozon bestendig.

Op de website kan je ons via Contact een specifieke vraag stellen. Wij nemen je vraag dan zo spoedig mogelijk in behandeling en komen hier telefonisch of via email op terug.

  • Azijnzuur verhardende siliconenkitten verkleuren bij normaal gebruik niet
  • Neutraal verhardende siliconenkitten kunnen gevoelig zijn voor vergeling. Dit wordt in de meeste  gevallen veroorzaakt door contact met chemische dampen of vloeistoffen. Ook als gevolg van volledige afwezigheid van UV kan kleurverandering van de kit optreden. In een zure omgeving of in donkere ruimtes kan een witte of transparante siliconen licht vergelen. Onder invloed van zonlicht zal dit verbeteren.
  • Hybride MS-Polymeerkitten (Bloem Sealants MSP-series) verkleuren bij normaal gebruik niet.
  • Polyurethaankitten (PU-kitten) vergelen veelal door invloed van Ultra Violette straling (UV). Dit betekent dat er een verouderingsproces plaats vindt. Vergeling van witte PU-kitten valt het sterkste op daar ze vaak naast een lichte, witte ondergrond aangebracht worden die zelf minder of niet vergeelt. Bij grijze en donkere PU-kitten valt de verkleuring het minste op.

Verwerking

Door de hechtvlakken vooraf goed te cleanen en de losse delen te verwijderen verhoog je de levensduur van de kitvoeg of verlijming. Op welke manier je dat doet, hangt af van het type ondergrond en de kit- of lijmkeuze. Ook zijn de belasting van de constructie en de weersinvloeden belangrijk. De dichting of verlijming moet in de meeste gevallen immers bewegingen kunnen opvangen.  Oppervlakken moeten altijd schoon, droog en vetvrij zijn. Voor Bloem kitten en lijmen is er een specifiek programma cleaners en primers ontwikkeld. Kunststoffen en poedercoatings zijn het beste te reinigen met Bloem Cleaner Plastics of Washprimer P84. Bij het gebruik van washprimer P84 moet er een dun laagje op het hechtvlak achterblijven. Glas en metalen zijn het beste te reinigen met Bloem Cleaner Glass+Metall of reinigingsalcohol. Voor poreuze ondergronden is er Primer P83. Zie voor de complete primerlijst op bloemsealants.com.

Een strakke kitvoeg kan verkregen worden door de aangebrachte kit te besproeien met Bloem Voegenglad (speciale afwerkzeep opgelost in water) en daarna af te werken met geschikt gereedschap zoals een houten voegspijker, plamuurmes of afwerkspatel (type PALU o.i.d.).

Bloem één component Siliconen en Hybridekitten (MSP-series) verharden door contact met luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid en een hogere temperatuur gaat de doorharding het snelste. Een dikke en brede kitvoeg zal er langer over doen om tot in de kern uit te harden dan een dunne en smalle. In de winter zullen kitvoegen door kou en lage luchtvochtigheid er ook langer over doen om uit te harden dan gewoonlijk. Maar meestal is de lijm of kit de volgende dag voldoende uitgehard voor verdere handelingen. Bloem twee-component Siliconen en Hybridekitten verharden door vermenging van beide componenten.  In de Technische infobladen staan de doorharding snelheden vermeld.

De verwerkingstemperatuur staat op alle onze product informatiebladen. Voor de meeste één component kitten ligt de verwerkingstemperatuur tussen +5 en +40 graden Celsius. De optimale verwerkingstemperatuur voor ondergrond en lijm ligt tussen 15 en 25 graden Celsius. Indien het gevroren heeft en ’s middags de zon de temperatuur het oppervlak heeft opgewarmd zou er te kitten zijn maar je moet oppassen dat er geen bevroren condens op het oppervlak zit waardoor de kit naderhand loslaat. Beter is het dan om een warmere periode af te wachten. Als het daarentegen erg warm is worden kitten en lijmkitten meer “vloeibaar” en dan is de verwerking ook weer niet prettig.

Niet-uitgeharde kit, lijm en purschuim kan van gereedschappen en apparatuur worden verwijderd met Bloem Cleaner Glass+Metall of Cleaner Plastics. Daarnaast kan gereedschap gereinigd worden met Bloem Powerscrub tissues. Als het materiaal is uitgehard, kan het nog alleen mechanisch worden verwijderd met een mes, snijdraad, schuren, o.i.d.

Handen en onbedekte huid kunnen verwijderd worden met Powerscrub tissues of een geschikte industriële handreiniger en water. Powerscrub tissues bevatten een anti-bacteriële vloeistof en lanoline waardoor de huid gevoed wordt en er weinig kans is op ruwe handen en kloofjes. Gebruik liever geen oplosmiddelen. Bij het verwerken van kitten, lijmen, pur-schuimen, cleaner en primers worden rubberen handschoenen aangeraden. Tip: na het reinigen van handen zijn de Powerscrub tissues nog vaak te gebruiken voor het reinigen van gereedschappen.

Behoefte aan meer informatie?

Bloem Sealants bv
Westvlietweg 69
2490 AB Den Haag

+31 (0)70 329 66 01
ma t/m vr: 8:00-17:00