BloemSealants producten: Kitten, brandwerend, lijmsystemen, pur-schuimen, rubberfrofielen, kitpistolen, hulpmaterialen,

Amsterdam - Akoestisch dubbel glas vermindert geluidsbelasting appartementen

Amsterdam - Akoestisch dubbel glas vermindert geluidsbelasting appartementen
Download als PDF

Amsterdam - Akoestisch dubbel glas vermindert de geluidsbelasting in appartementen aan de Amsterdamse Apollolaan met 30 decibel, zonder dat de aanblik van de ramen is veranderd.Publicatie Cobouw - 04-05-2015

Op de gevels van de woningen aan de Apollolaan 193-197 in Amsterdam stond een geluidsbelasting van 68 decibel. De stalen kozijnprofielen en roden en het enkelvoudige glas van de woningen uit 1920 waren niet meer bestand tegen het verkeerslawaai. In de woningen mocht daar nog maar 38 decibel van over zijn.

De gemeente liet Breijer Contractonderhoud uit Rotterdam, onderdeel van Facilicom, geluidsisolatie aanbrengen volgens het Meerjarenprogramma Geluidsanering, maar dit mocht volgens Welstand niet ten koste gaan van de monumentale details die architect F.A. Warners ontwierp naar voorbeeld van de Amsterdamse School.
Dat zou in elk geval zijn gelukt door aan de binnenkant van de woning een voorzetraam te plaatsen, maar dat zou voor de bewoners bezwaarlijk zijn. Om te kunnen luchten, zouden ze eerst het voorzetraam moeten openen om daarna pas het originele stalen raam naar binnen te kunnen draaien. Dus besloten onder andere de Vereniging van Eigenaren en opdrachtgever gemeente om nieuwe kozijnen met geluidwerende eigenschappen te plaatsen.
 

Huzarenstukje

Nieuwe isolerende beglazing past niet goed in oude stalen kozijnen. Het oorspronkelijke glas is daarin met stopverf bevestigd. “Ook geen materiaal van deze tijd”, vindt vestigingsdirecteur Henny van Van Oortmarssen. Ook de dubbele kierafdichting die tegenwoordig wordt vereist is er niet in aan te brengen.

De oplossing kwam in de vorm van het Janisol Arte-systeem van Smits Gemert uit Handel dat met 25 millimeter even breed is als de oorspronkelijke tussenroedes en raamprofielen. Een koudebrugonderbreking zorgt voor de thermische isolatie. De beglazing is afgewerkt met Renoseal-kit van Bloem Sealings die de aanblik van stopverf heeft. In de profielen zitten nu HR++-ruiten met een U-waarde van 1,1. In combinatie met het profiel komt de waarde op 1,5. De oorspronkelijke enkelvoudige beglazing had een U-waarde van 3,5.

In de oorspronkelijke beglazing zaten zes roedes van elk 20 millimeter breed. Had Breijer het Janisol-systeem ongewijzigd toegepast, dan zou de breedte zijn verdubbeld tot 40 millimeter. Door 20 millimeter brede schijnroeden op de buiten- en binnenkant van de ruit te plakken, kon het oorspronkelijke beeld behouden blijven. De Renoseal waarmee de ruiten zijn bevestigd, is een stoppasta die weinig onderhoud vergt en lang meegaat. De kleur van de pasta, grachtengroen, past goed bij de oorspronkelijke kleur van de kozijnen.

Breijer is zeer tevreden over het resultaat. “Een waar huzarenstukje”, zegt Van Oortmarssen.