BloemSealants producten: Kitten, brandwerend, lijmsystemen, pur-schuimen, rubberfrofielen, kitpistolen, hulpmaterialen,

Prinses Beatrix onthult Vissers Namen Monument voor alle omgekomen Scheveningse vissers

Prinses Beatrix onthult Vissers Namen Monument voor alle omgekomen Scheveningse vissers

SCHEVENINGEN - Een gedenkwaardige dag voor Scheveningen en haar visserijgemeenschap. Prinses Beatrix onthulde vorige week vrijdag het monument met de namen van 1366 Scheveningse vissers, die in de afgelopen twee eeuwen tijdens de uitoefening van hun beroep op zee het leven lieten.
Onderzoek

Dat al die 1.366 namen zijn verzameld is te danken aan bestuurslid Bert van der Toorn, die zeven jaar gelden begon met zijn onderzoek. De immiddels 65-jarige Van der Toorn, visserman op vleerloggers zijtrawlers en kotters van z'n 15e to z'n 23e, dook in archieven, registers en oude publicaties. Gaandeweg kreeg hij ook hulp van deskundigen als Peter Zydgeest uit Vlaardingen en Jan van Wely uit Naaldwijk.

Dynamisch

De Stichting VisserNamenMonument Scheveningen heeft met het gereedkomen van het monument haar werk voltooid maar er blijft werk aan de winkel zoals het bijhouden van het 'digitale monument' op de website www.vissersnamenmonumentscheveningen.nl. Dat digitale monument kan wat het monument aan de boulevard niet kan: de verzamelde informatie verschaffen die achter elke naam schuilgaat. Wanneer men een naam aanklikt krijgt men alle achtergrondinformatie. Het digitale monument is daarmee een dynamisch monument, want er kunnen steeds nieuwe gegevens worden toegevoegd. Ook op het namenmonument op de boulevard is ruimte gereserveerd voor mogelijke aanvullingen.